Het kan een hele onderneming zijn om een matras te kiezen dat bij je past! Ik help je graag op weg. Zodat een matras kopen wat makkelijker wordt en je heerlijk kunt slapen op een matras dat bij je lichaam en slaaphouding past.

 

1. Bepaal je budget

Stap 1 bij het bepalen welk matras geschikt is voor jou is het vaststellen van een budget. Matrassen kunnen namelijk enorm verschillen in prijs. Er bestaan matrassen van minder dan €200,- , maar ook matrassen van meer dan €2000,-. Stel dus voor jezelf eerst vast hoeveel je eigenlijk wilt uitgeven aan je matras. Heb je een beperkt budget of geef je liever niet te veel geld uit aan een matras? Kies er dan voor om een wat simpeler matras te kopen met minder lagen, of kies voor een gerecycled matras. Je krijgt dan een gerecycled kwaliteitsmatras waar maar een korte periode op geslapen is. Heb je een normaal budget tot je beschikking, dan raad ik je aan te investeren in een nieuw matras, dat goed uit matrassen tests komt, zoals bijvoorbeeld de tests van de Test-Aankoop of de test op onze eigen top5bestematras website.

2. Bepaal het materiaal van de matras

Met het bepalen van je budget bepaal je onrechtstreeks meteen uit welke materialen je matras moet bestaan. Er zijn bijvoorbeeld mensen die per se op een latex matras willen slapen. Of mensen die graag willen dat er paardenhaar verwerkt is in hun matras. Voor deze ´speciale´ matrassen betaal je over het algemeen wel meer dan voor ´gewone´ matrassen.

Van de gangbare materialen is een pocketveren matras meestal de goedkopere optie. Dit komt vooral omdat een matras met pocketveren goedkoper te fabriceren is en omdat pocketveren minder lang meegaan. Ook vertonen pocketvering matrassen eerder kuilvorming dan bijvoorbeeld een matras met een basis van koudschuim.

Zoek je een matras dat geschikt is voor de meeste mensen, dan kom je vaak uit bij een schuimmatras. Maar ook een schuimmatras kan verschillende samenstellingen hebben. Je hebt namelijk koudschuim matrassen, traagschuim matrassen of matrassen met een samenstelling van verschillende lagen. Het liefst heb je een schuimmatras met verschillende lagen schuim die zich goed aanpast aan je lichaam. Niemand ligt echt stil in zijn slaap en het liefst zoek je dus ook een matras dat geschikt is voor rugslapers, zijslapers en buikslapers.

3. Matrassen vergelijken

Heb je een budget bepaald en bedacht uit welke materialen je matras moet bestaan? Ga dan matrassen vergelijken! Dit kan op de eerder genoemde matras tests van Test-Aankoop en Top5bestematras. Vergelijk niet alleen de verschillende matrassen, maar ook de verschillende voorwaarden die de merken je bieden. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je mag proefslapen op een matras. Mocht de matras toch niet bevallen, kan je het dan terugsturen en krijg je het volledige aankoopbedrag teruggestort? Wat zijn de garantievoorwaarden? Hoe zit het met bezorging? Allemaal dingen waar je verschillende matrassen zeker op moet vergelijken.

4. De zelftest: proefslapen!

Dit brengt ons ook gelijk bij de laatste stap. Als je de matras gekocht hebt, ga het uitgebreid testen. Slaap er minstens 3 tot 5 weken op voordat je een oordeel velt. De meeste lichamen moeten toch een paar weken wennen aan een nieuw matras. Dus als je de eerste week niet lekker ligt, dan kan dat na twee weken wel helemaal anders zijn. Neem de tijd!

Veel succes met het kiezen en kopen van de beste matras!