Een matrassen test geeft je informatie over verschillende aspecten van een bepaald merk en/ of type matras. Op basis van de resultaten van een matrassen test kun je matrassen vergelijken en kiezen welk matras bij je past. Een matras kopen is op die manier niet meer zo´n risico en je hebt de meeste kans dat je de beste matras kiest, dat precies bij je past. Matrassen worden doorgaans vooral getest tijdens de ontwikkeling van het matras door de fabricant zelf. Maar gelukkig zijn er ook matrassen tests die door onafhankelijke organisaties worden gedaan als de matras eenmaal verkocht wordt. Deze matrassen tests zijn beschikbaar voor consumenten. De bekendste matrassen test voor consumenten is die van de Test-Aankoop. Maar hoe gaat zo’n matrassen test nu precies in zijn werk? En hoe kun je zo´n matrassen test gebruiken om de beste matras te kiezen? Wij leggen je dit hier uit!

 

Mechanische matras test

We gaan eerst in op de soorten matras tests. Bij een mechanische matras test voeren machines de test uit en worden de resultaten weergegeven in een grafiek. Uiteindelijk worden de gegevens van verschillende matrassen tests met verschillende machines verzameld en conclusies getrokken over bijvoorbeeld duurzaamheid, hardheid en ventilatie van een matras.

Matrassen test met proefpersonen

Er zijn ook matrassen tests op basis van tests met proefpersonen. Meestal betreft het een zwaar en een licht persoon. Er wordt gemeten of de persoon daadwerkelijk zoveel inzakt als zou moeten. Een matras zou zich namelijk naar het lichaam moeten vormen, wat bijvoorbeeld betekent dat bij zijligging de wervelkolom in een rechte lijn blijft. Wat overigens ook vaak gebeurt, is dat er zoveel eerdere gegevens van proefpersonen zijn verzameld, dat deze gegevens ´vertaald´ kunnen worden naar machines. Hierdoor kunnen machines levensecht testen wat het matras met een zwaar persoon en voor een licht persoon zou doen.

Welke matrassen tests zijn er?

Er zijn verschillende matrassen tests uit te voeren met machines. Ik noem er hier 3. Ten eerste is er de machine die de hardheid van een matras test. Er wordt een grote, zware schijf van wel 100 kilo van boven in de matras diep naar beneden gedrukt. Deze matrassen test zegt uiteindelijk iets over de hardheid van het matras.

De tweede machine is een grote wals die over het matras heen en weer rolt, met een gewicht van vaak wel 140 kilo. De wals gaat meer dan 25000 keer over het matras heen en komt op die manier overeen met iemand die het matras 8 jaar gebruikt. Op die manier kan de matras test iets zeggen over de duurzaamheid van het matras.

De derde machine meet hoe de hardheid van de matras verdeeld is over de lengte van de matras. Met andere woorden: of er bepaalde zones zijn in de matras (bijvoorbeeld voor schouders en heuupen). Hiervoor worden er vele staven van 5 kg tegelijkertijd in de matras gedrukt, op verschillende plekken over de hele lengte van de matras. Er wordt vervolgens gemeten hoeveel weerstand de matras op die plaatsen geeft. Deze matrassen test zegt dus iets over hoe de hardheid over de matras is verdeeld en of er bepaalde zones in de matras verwerkt zijn.

Waar kun je uitslagen van matrassen tests vinden?

Resultaten van matrassen tests vind je naast op onze website bijvoorbeeld op de website van de Test-Aankoop. Hier kun je kijken wat verschillende matrassen scoren op allerlei criteria, zoals duurzaamheid, ondersteuning, veerkracht en ventilatie.