Een matras kopen is voor veel mensen een uitdagende. Je wilt de beste matras kopen, waarop je lekker kunt slapen en uitgerust wakker wordt. Maar dat is vaak ook een kwestie van smaak: niet iedereen ligt even lekker op dezelfde matras. En dan is er ook nog eens een grote keuze aan matrassen. Hoe kun je toch de beste matras kiezen? Om te zorgen dat je de juiste keuze maakt, hebben we een aantal tips onder elkaar gezet. In dit artikel vertellen we je nog meer waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

 

Matrassen vergelijken

Een matras kopen begint met matrassen vergelijken. Verdiep je in de verschillen tussen matrassen. Bij het vergelijken van matrassen kun je letten op de volgende aspecten:

  • Hardheid: De hardheid bepaalt het comfort en of je goed uitgerust wakker wordt. Een uiterst persoonlijke en belangrijke keuze!
  • Matraskern: Dit kan zijn schuim, veren, latex, gel of een combinatie hiervan. De matraskern materialen hebben allemaal andere eigenschappen. Dit bepaalt voor een groot deel de hardheid van de matras en daarmee het comfort.
  • Geschikt voor jouw bedbodem: Niet alle matrassen zijn geschikt voor elke bedbodem. Vraag hiernaar bij de verkoper of informeer bij de website waar je dit wilt aanschaffen.
  • Persoonlijke wensen: Heb je rugpijn of word je niet uitgerust wakker, dan kan is het belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens de keuze van een matras. Niet elke matras zal in staat zijn je van je pijn te verlossen.

In dit artikel gaan we nog verder in op matrassen vergelijken.

Een matras kopen: welke vragen stellen?

Een matras kopen doe je niet zo vaak, je gebruikt de matras dus voor een hele lange tijd. Goed advies is daarom belangrijk bij het kopen van een matras. En om goed advies te krijgen moet je goede vragen stellen. Wat kun je dan het beste vragen? Zorg er in elk geval voor dat de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Je huidige bedbodem. Zoals eerder besproken is niet elk matras geschikt voor een willekeurige bedbodem. Daarnaast is dit een gemakkelijke manier om heel gericht het juiste matras uit te kiezen omdat er nu al veel matrassen afvallen.
  • Geef aan in hoeverre je transpireert tijdens het slapen. Dit is bepalend voor de ventilatie en hardheid van het matras.
  • Favoriete slaaphouding. Sommige matrassen zijn eerder geschikt voor zijslapers, andere meer voor rugslapers!
  • Rugklachten. Rugklachten zijn een reden om van matras te veranderen, zorg er dus voor dat je nieuwe matras zeker voor verbetering zorgt. In dit artikel geven we je tips over het vinden van een goed matras wanneer je rugklachten hebt.
  • Bij tweepersoonsbedden komt de vraag, wil je één tweepersoonsmatras of twee eenpersoonsmatrassen. Soms is het nodig om 2 eenpersoonsmatrassen aan te schaffen, bijvoorbeeld omwille van de (verstelbare) bedbodem. Of gewoon door een verschil in persoonlijke voorkeur!
  • Uitproberen. Vraag altijd na of je kunt proefslapen op de matras voor minstens 3 weken, omdat je pas onder echte slaapomstandigheden kunt bepalen of dit de beste matras voor je is. Vooral bij online verkopers is dit prima mogelijk. Kijk daarbij uiteraard ook gelijk naar de retourvoorwaarden, mocht de matras niet bevallen! Onze nummer één uit de test, Emma, biedt bijvoorbeeld 100 nachten proefslapen aan, met volledige geld-terug garantie. Niet proefslapen is één van de meest gemaakte fouten bij het kopen van een matras.