Een matras kopen is natuurlijk niet iets wat je zomaar snel doet. Je moet er immers toch een flinke tijd op slapen! Het is dus de moeite waard om je in matrassen en eigenschappen te verdiepen en matrassen te vergelijken. Maar waar begin je met het vergelijken van matrassen? Elk matras is anders en beschikt vaak weer over andere eigenschappen dan de andere matrassen. Bekijk de volgende stappen om te zien hoe je het beste matrassen kunt vergelijken!

 

1. Soorten matrassen

Er zijn een aantal soorten matrassen te onderscheiden. Zo heb je polyether matrassen, traagschuim matrassen, pocketvering matrassen, koudschuim matrassen, latex matrassen en binnenvering matrassen. Misschien weet je al uit ervaring welk van deze matrassen je fijn vindt. Misschien wil je juist eens wat anders proberen. Verdiep je in dat geval kort in de verschillen tussen deze matrassen. Op dit moment zijn de combinatiematrassen van koudschuim en traagschuim erg populair, omdat deze zorgen voor een geweldige combinatie van comfort en ondersteuning.

2. Matrassen test als basis

Maar welk van de soorten matrassen past nu het beste bij jou? De beste matras voor jou is de matras, dat jou de beste ondersteuning en tegelijkertijd comfort geeft. De enige manier om er achter te komen welk matras dat is, is de matras testen (zie proefslapen, Punt 5). Maar gelukkig zijn er ook matrassen tests, die jou heel wat werk uit handen nemen en matrassen al op comfort en ondersteuning getest hebben. Deze matrassen tests zijn de ideale basis om matrassen met elkaar te vergelijken

3. Matrassen vergelijken in stappen

Omdat er dus zoveel matrassen zijn, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, begin je gewoon bij het bekijken van een matrassen test. Dat kan op deze website van top5bestematras.be en ook bij Test-Aankoop, die elk jaar weer de beste matras kiest. Hierdoor heb je al een goede basis om te beginnen – je hebt bijvoorbeeld 5 matrassen die je kunt vergelijken en waar je uit kunt kiezen welke het beste bij jou past.

4. Eisen waar je matras aan moet voldoen

Nu je een basis hebt van matrassen die goed uit de test zijn gekomen en deze met elkaar aan het vergelijken bent, is het de kunst uit deze beperkte selectie te gaan kiezen. Om de matrassen nog beter te vergelijken, is het goed om je af te vragen of er bepaalde eisen zijn waaraan jouw matras moet voldoen. Misschien wil je dat de matras een bepaalde hoogte heeft. Of weet je uit ervaring dat je een medium matras het fijnst vindt. Vergeet hierbij ook niet te denken aan de voorwaarden: waarschijnlijk wil je geen verzend- en evt. retourkosten betalen. Het is ook verstandig om erin mee te nemen, wat voor voorwaarden de matrasverkoper heeft rondom proefslapen. Door jouw belangrijkste punten op een lijstje te zetten en bij het vergeljken van de matrassen te houden, vallen er mogelijk toch weer een aantal matrassen af en kun je besluiten welk matras uiteindelijk het beste bij je past!

5. In een winkel kopen of matras online bestellen?

Als je hebt besloten welk matras voor jou het beste is, kun je tot aanschaf overgaan. Het is daarbij belangrijk om na te denken of je de matras in een winkel wilt kopen, of de matras online wilt bestellen. Bij sommige merken heb je geen keuze en kun je alleen online bestellen. Dat is geen probleem, omdat je meestal kunt proefslapen op de matras en vaak kosteloos kunt retourneren als het niet de beste matras voor jou is.