Don’t Consume Caffeine and Alcohol Late At Night

Slecht slapen is een veel voorkomend probleem. Denk aan midden in de nacht wakker worden, moeilijk in slaap vallen ‘s avonds, uren wakker liggen ‘s nachts, onrustig slapen, of ‘s ochtends wakker worden en niet goed uitgerust zijn. Dit soort klachten hoor je vaak bij mensen met slaapproblemen.

 

Oorzaken van slecht slapen

Er zijn hiervoor verschillende oorzaken te noemen. Eén van de meestvoorkomende is drukte en stress overdag. Om in slaap te vallen moet je ontspannen zijn, door piekeren bijvoorbeeld kan iemand erg onrustig worden en moeilijk ontspannen. Ook kunnen koffie, alcohol en roken ervoor zorgen dat je slechter in slaap komt. Nicotine en cafeïne maken je juist actiever en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je in slaap wilt vallen. Maar ook leeftijd en zelfs traumatische ervaringen kunnen een rol spelen bij een slechte nachtrust.

Oplossingen bij slecht slapen

Om beter te slapen kunnen ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen al effectief zijn. Zorg ervoor dat je minstens een halfuur voor bedtijd niet meer in contact komt met schermen van bijvoorbeeld je telefoon of TV. Daarnaast kan je best ook niet te veel eten voor het slapengaan, als je lichaam de nacht lang moet verteren heeft dit een sterke invloed op je nachtrust.

Desnoods bepaalt een arts wat de juiste behandeling is bij slecht slapen, op basis van de klachten die iemand heeft en de oorzaak daarvan. Daarnaast kan een arts ook medicijnen voorschrijven. Kalmerings- of slaapmiddelen kunnen helpen bij een goede nachtrust, maar horen altijd de allerlaatste stap te zijn. Er zijn heel veel natuurlijke oplossingen om eerst uit te proberen.

Tips om beter te slapen

Nog wat extra tips tegen slecht slapen: zorg voor een goede ventilatie in je kamer en zorg dat je kamer goed verduisterd is. Rook geen sigaretten of sigaren voor het slapen gaan en drink daarnaast geen alcohol of koffie. Een goed matras, dat niet verouderd is, is bovendien een must! Tot slot is een wandeling maken of licht sporten (bv. yoga) voor het slapen ook altijd een goed idee.

Slaap zacht!